Välkommen till oss

Här kan alla som vill följa vårt bygge och våra tankar kring det...resan har bara börjat...

Vi blir glada för varje liten kommentar vi får så lämna gärna en innan ni far vidare! Vi som skriver på den här bloggen är Petronella och Örjan. Bägge läser vi alla kommentarer men det är Petronella som står för svar på frågor och dylikt :o)

P.s Är ni ute efter korrekt svenska och en klar röd tråd ...ja då har ni hamnat helt fel..;o)

2008-08-31

IIIIIIiiiiiiiiihhhhh........

Hur sjutton ska man kunna sova nu då........
Kram P.

Nu är huset här - Bilarna står uppe vid Mickes såg och väntar.....

Nu har vi tagit emot tre långtradare med vårt hus. Chaffisarna har kollat in vägen ner till bygget och det såg bra ut tyckte de. Petronella och jag ska såga ner några grenar från tre av träden, men i övrigt är vi väl förberedda. Ska bli hur kul som helst. Tänk att vi nu efter mer än tre års väntan äntligen ska få börja bygga.........huga det blir inte mycket sömn i natt. Å vi som måste upp och såga ner grenarna innan första bilen som kommer vi sju.....
Det är ju så mörk så vi kunde inte ta några kort på bilarna, men i morgon kommer vi att ta en massa bilder.........

/Det var Örjan som skrev.

oj, Oj OJ - Nu är jag klar med avloppet

Äntligen är jag klar med hela avloppsanläggningen. Har testat den flera gånger och det rinner så fint från huset via 3-kammarbrunnen till fördelningsbrunnen och sist ut i alla fördelningsrör. Det känns bara hur bra som helst. Har faktiskt redan glömt hur jobbigt det har varit - är bara så himla glad :D

Så här gjorde jag.....
Efter att ha täckt varje spridarrör med ett tjockt lager makadamm lade jag på fiberduk.

Sedan lade jag ut ett tunt lager med jord som jag försiktigt fördelade med skopan.

Sedan lade jag på ett lager med 5 cm cellplast, vilket inte var med i VA-utredningen, men som vi ändå ville kosta på ifall det skulle bli mycket kalla vintrar, vilket det ibland kan bli på våra breddgrader...


Sist täckte jag med ett rejält lager med jord. Det får nu stå så och sätta sig tills nästa sommar.


/Det var Örjan som skrev.

2008-08-30

Nu är avloppet snart klart - jag lovar.....

OK idag skulle jag ansluta avloppsröret som kommer från huset till 3-kammarbrunnen och jag hade för den skull inhandlat en s k pådragsmuff. Efter att ha måttat ut och kapat en rörstump som jag tryckte in i 3-kammarbrunnen och en lite längre som jag anslöt till röret som kommer från huset använde jag pådragsmuffen. Det tog väl minst typ 1 1/2 timma, så när jag fått allt på plats testade jag hela funktionen från spolbrunnen vid grunden via 3-kammarbrunnen, vidare till fördelningsbrunnen och sedan till infiltrationen. Det funkade prefekt och vattnet fördelade sig precis som det var tänkt. Men när jag stod där och tittade slog det mig - Varför var jag egentligen tvungen att skarva röret till 3-kammarbrunnen och använda pådragsmuff mm????
Det ser ju faktiskt ut som att det går att dra ut en rörstump som går in i 3-kammarbrunnen och som satt där när vi köpte den?! Skit oxå! Jag som redan hade börjat skotta igen avloppsdiket med sand.....Jag kommer att gräma mig å det gruvligaste om jag inte fixar detta NU när jag har chansen....Typ två timmar senare hade jag tagit bort det jag nyss installerat, dragit ut rörstumpen som satt i 3-kammarbrunnen, kapat till ett nytt rör och anslutit det.....Nu kändes det riktigt bra ska ni veta.....!!!!!
Tog en före och efter bild. Å nu hoppas jag att ni verligen ser skillanden, det gjorde dessvärre inte Petronella, men jag ser i alla fall att det inte finns någon skarv mellan röret som kommer ut från grunden och som ansluter till 3-kammarbrunnen, så nu kan det inte fastna något olämpligt där som jag skulle ha fått ta bort......Usch!!!.....



Utan pådragsmuff alltså ett helt rör utan skarvar.......hur bra som helst......:-)


/Det var Örjan som skrev

2008-08-29

I dag var snickaren här och byggde ställning...

På måndag blir det åka av.....ställningen är på plats....
Micke som skulle hjälpa oss med omlastningen har fixat en större lastare (den tar typ 9 ton) hans egna tar "bara" 4 ton, så nu behöver vi inte oroa oss för att inte omlastningen ska funka - Skönt!
Vi har även dragit fram tillfällig el tills vår ordinarie el är inkopplat mot det allmänna elnätet, men för säkerhets skulle snickaren ta med sig ett elverk, så att inte bygget stannar upp av den orsaken de första lite kritiska dagarna.

/Det var Örjan som skrev

Pumphusdörren

När jag först kläckte idén med att köpa en gammal ytterdörr och göra om den till pumphusdörr verkade det som ett både praktiskt och lätt drag, men icke sa Nicke!
Jag är ju inte snickare och har inte heller snickrat så mycket å verktygen jag har tillgång till är lätta handverktyg, vilket naturligtvis påverkar resultatet. Var så missnöjd efter diverse felmätningar och snedsågningar i onsdags att jag inte ens ville lägga ut en bild på bloggen. Efter ha funderat en del och besökt den lokala brädgården ägnade jag så hela eftermiddagen i går åt att korrigera och snygga upp mina tidigare misstag å jag är förvånad själv över hur pass bra det blev. Återstår lite fönsterspegel, eventuellt en fuskspröjs, handtag och dörrkläpp å sedan lite målarfärg sedan är dörren till pumphuset precis som jag tänkt mig. Jag ville ha en rejäl fönsterruta (3-glas så klart!) och en lysknapp på utsidan på pumphuset så att jag kan tända och titta in utan att behöva vare sig lyfte på taket eller öppna dörren.
Så här i efterhand var det faktiskt rätt kul att pyssla med list och gireringsåg.........fortsättning följer.....

/Det var Örjan som skrev.

Vi ändrar oss hela tiden!

Från Maroc på Skånegatan kommer detta kakel som jag fastnat för, ska försöka kolla in det live imorgon.

Bild lånad från A beautiful living
Hade tänkt vitt först men...näää...tror jag vill ha lite färg iallafall. Sen har vi ändrat oss angående bänkar. Vi kommer inte att gjuta egna i betong. Anledningen är att det verkar svårt att få det riktigt bra. Sen blev jag lite osäker på om det skulle bli för mycket fabrikslook på det. Det vill jag absolut inte. Så det som är det senaste är bänkskivor i trä, har inte bestämt vilket träslag ännu.

Diskbänken kommer vi att beställa från Landskrona Rostfria imorgon.
Kan tyckas att vi har lite svårt att bestämma oss. Men kul är det iallafall:o)
Kram P.

2008-08-28

Nu är det skyltat iallafall

Hitåt gubbar...
Det ser så liiiiitet ut, jösses undrar om vi får plats?

Idag EN arbetsdag innan huset kommer fick vi bittert erfara att man aldrig någonsin ska lita på vad säljaren kan om omlastning av hus....Tror det löser sej ändå. Men trist att behöva börja bygget med att vara förbannad och orolig.
Kram P

2008-08-26

Snart är jag klar med avloppet - å tur é väl dé....

Dagen började med att ta hand om makadammhögarna som jag körde fram igår. Försökte använda traktorn som mycket som möjligt från fyra olika håll runt infiltrationsbädden. Sedan var det spade....skit tungt...
När det var klart sågade jag ur ytterligare två hål i fördelningsbrunnen eftersom jag enligt VA-utredningen ska ha fyra fördelningsslingor. Fick lite hjälp av Robban med att måtta ut så att hålen fick de rätta måtten och att de sitter på rätt ställe. Sedan sågade jag ur hålen med en nyligen införskaffad sticksåg. Det är något visst med att få packa upp en ny maskin eller verktyg....De tröttnar jag aldrig på....:D.
Sedan var det en del pyssel med att få dit gummimuffarna där sedan reglerenheterna ska sitta i fördelningsbrunnen. Robban tipsade om diskmedel å då gick de geschwint. När väl de var på plats vägde jag av fördelningsbrunnen och anslöt röret från 3-kammarbrunnen. Sedan fortsatte jag med att ansluta fördelnings- och spridarrören. I morgon fortsätter jag med att lägga på mer makadamm och ansluta luftningsrör. Väntar sedan med att lägga igen till helgen ifall kommungubben har vägarna förbi - även om han nu sa att han inte skulle hinna, utan jag ska bifoga lite bilder med entreprenörsrapporten.






Tävling!


Hos en för mej helt ny blogg Höjens lillstuga kan du vinna den här fina lampkjolen.

Passar inte lampkjols-stuket in hos dej? Gå in iallafall och läs bloggen! Du kommer inte ångra dej...

Kram P.

2008-08-25

Sista skiftet leka är nu murat.....

Ännu en sån där störtskön bild från ett bygge någonstans i Sverige;-), men när jag ser bilden vet jag hur skönt det va i höstsolen och hur glad jag var för att Robban hjälpte mig med att mura. Robban murade ju de första tre skiften härom veckan å då va jag hantlangare, men idag var det ombytta roller. Hur kul som helst att mura......:D.
Nu är det i alla fall så pass klart så att Anders (vår rör- och elektriker pulare) kan installera pump mm. Han kommer i nästa vecka.

/Det var Örjan som skrev.

2008-08-24

Äntligen lite sol som torkade upp tomten lite.....

Fick ju avbryta anläggningen av infiltrationsbädden för ett par veckor sedan eftersom det inte alls gick att köra traktorn på tomten - mest likt en klick smör på en varm potatis!!!!
Igår var det fint väder så det torkade upp riktigt bra, så idag har jag fyllt på med markbäddssand (0-8 mm) så mycket som VA-utredningen sa att det skulle vara. Det har gått åt mycket mer än vad vi först trodde för att kunna fylla bädden med ett 80 cm tjockt lager. Nu är det i alla fall fint fördelat i bädden och som ni ser på bilden har jag börjat att fylla på med makadamm. Det ska vara 15 cm som spridarrören ska ligga på med en lutning om 0,5 cm/m.
Mer om det när jag fördelat makadammet och lagt i rören.


/Det var Örjan som skrev.

Vi har fått en utmärkelse....

Jahapp, direkt efter det lite bitterljuva(?) inlägget innan så kommer här ett mycket roligare.
Vi har fått en utmärkelse av Viveka på Humlebacken
Tänk att det är så roligt att få en liten gullig bild för att någon tycker om det man skriver :o)
Jag kan inte annat än säga att jag blir barnsligt glad...för även om man började blogga för sin egen och familjens skull så är det roligt att så många andra hittat hit med. För att inte tala om alla andras bloggar man hittat och inspirerats av.



Den är så söt med själva utmärkelsen, undrar vem som ligger bakom den?
Jag skickar den vidare till alla i min länklista givetvis vilkas bloggar jag inspireras av dagligen.
Sen tänkte jag ge den speciellt till :
Lundins nya hus; Maria och hennes Ludde är snart klara med sitt hus, de har lite kvar innan de kan flytta in. Jag gillar Marias blogg jättemycket. Vill ni ha tips på hur man fixar bästa belysningen i stan, då ska ni kolla in hos dem...Ludde är nämligen elektriker :o)
Charlottas hemmaplaner; En för mej rätt ny blogg som jag fastnade för när hon i början av sommaren bjöd på recept på massa läskande drinkar, gottigotti
Villa Marcusson: Som de har kämpat med sitt hus, hatten av säger jag bara.....
Pysselmamman; Min kära syster som precis börjat blogga...hon får en av mej för självklart älskar jag hennes blogg...och henne...sen så bjuds man ibland på underbara bilder i form av en lite Leia-plutt och det är aldrig fel. Kram på er!
Sen finns det en massa andra bloggar som är läsvärda, hittade tex två nya idag som jag inte sett förut genom Viveka.
I början när utmärkelserna började hagla i bloggvärlden, ja inte över mej då men rent allmänt, kände jag att, wtf, sandlåda och klubben för inbördes beundran liksom. Samma sak med alla dessa topplistor hit och dit och mätningar och så.
Jag blir lite såsig och tänker- jamen alla måste ju få...annars är det orättvist...tänk om någon blir ledsen....Det var väl inte helt fel epitet min mellanstadielärare satte på mej när han envisades med att kalla mej för försvarsadvokaten...
Men nu tänker jag att det blir ju vad man gör det till. Jag önskar de sprider sej som ringar på vattnet så att alla kan bli lika glada som jag när man får en utmärkelse...
För egentligen förtjänar alla de bloggar som jag läser en utmärkelse för att de lättar upp min dag....shit jag kanske skulle göra en själv o skicka runt till alla favvosar...hm....tål att tänka på...
Kram P.
Ps. Det är nån vajsing med blogger, all text blir helt hoptryckt oavsett vad jag gör. Hoppas det inte blir alltför jobbigt att läsa.

Ikväll e det dags...

Då börjar jag min första dag efter semestern. Kan tyckas att jag haft semester länge, men jag började den ganska sent med. Hur känns det då...vet inte ännu.
När man börjar jobba efter en längre ledighet så blir det så tydligt vilken fantastisk anpassningsförmåga vi människor har...
Man intalar både sig själv och andra vad skööönt det ska bli med rutiiiner igen, tycker man verkligen det eller är det bara bullshit...
Just det här året hade jag gärna sett att både jag och Örjan haft semester hela hösten, av förklarliga skäl...men det går ju inte ;o)
Kram P.

2008-08-23

Kolla här...


Vi har blivit med släp! Nu kan vi köra skräp :-D

2008-08-21

Katter finns att adoptera...

Nu kommer det ett litet ledsamt inlägg...




Att vår familj är katt-tokig kanske inte har undgått de som känner oss...
I dagsläget har vi fem katter, fyra tjejer och en kille. Under åren har vi fått fyra kullar med kattungar och utav dessa har tre eminenta killar hamnat hos min mamma med familj.
So far so good...





Min mamma har gått och dragit med en otäck hosta ett längre tag och det har nu visat sej att hon är allergisk inte bara mot katt utan mot hund också.
Förutom tre kattkillar har de även labradoren Molly som är en gammal dam.





Mamma vill inte alls egentligen men har nu insett att vi måste hitta nya hem till katterna. De är fortfarande så unga. Molly får vara kvar....
Jag och Örjan hade gärna tagit dem men eftersom vi har så många redan är det ingen bra idé inser vi ju.




Alla tre är kastrerade, vaccinerade och öronmärkta. De har Molly-vana (hundvana)




Arnold och Rocky är brorsor och vill helst adopteras tillsammans. De är långhåriga och kräver viss pälsvård. Sköter dock det bättre själva nu när de är lite äldre. De är vana vid att kunna komma och gå som de vill genom kattlucka på dagtid. Vill komma till någon ute på landet. Rocky är en rödhårig bestämd herre som kan leka lite för intensivt ibland. Så små barn som det ej går att förklara för hur man behandlar en katt fungerar inte så bra ihop med honom kan jag tänka mej.




Dolph är en otroligt vacker kille med stort kelbehov. Äter som en mindre häst, ibland får man bromsa honom lite ;o) Fast han är så stor så är han inte en kisse som trivs så där jättebra ute. Försiktig kan man kalla honom. Han är ute ibland och följer med på promenader när vi går ut med Molly men är annars gärna inne o myser. Han går även ut själv men håller sej då intill huset mestadels. Han skulle passa hos någon som har tid att pyssla med honom om dagarna. Om det finns möjlighet att ha honom ute ibland så är det en bonus. Annars skulle han trivas lika bra som innekatt.




Jag tänkte att vi har ju en del besök på bloggen per dag och någon som läser kanske letar katt eller känner någon som letar katt. Så det är värt ett försök iallafall.




Är du intresserad så mejla mej på : pellerin70@hotmail.com


Arnold Schwarzenegger Född: juni 2006






Rocky Balboa Född: juni 2006






Dolph Lundgren Född: juli 2007


Kram P.

Ny tävling hos Tjohalia!


Nu är det dags för en ny tävling om en snygg Marimekko-skål hos Tjohalia klicka på namnet så kommer du dit!
Den här gången blir det tre lyckliga vinnare!
Kram P.

Blåbär

Titta så mycket goa bär som Pellan ;D plockade i skogen igår. Nu väntar jag bara på att få smaka hennes goda smothie.

/Det var Örjan som skrev

Var precis nere och flyttade vattenspridarna - Det ser riktigt bra ut!












/Det var Örjan som skrev

2008-08-20

Myspys på plattan!

Jag, örjan och Amanda var nyss nere på plattan och tog vår skål. Har lite gamla plaststolar där nere så vi tog varsin och satte oss i tornet:o) Månen var framme och vi hade två ljuslyktor med oss. Lite molnslöjor var det men man såg stjärnorna. Det enda ljud som hördes var syrsorna. Det kommer att bli fantastiskt......
Kändes nästan magiskt! Vilken skillnad det gör att komma ca 200m ner mot sjön och från landsvägen. Som Ö sa; Det känns som ett helt annat ställe....
Nu längtar jag som en tok

Som Ö skrev tidigare är ju huset något försenat men de räknar med att få det klart på utsatt tid iallafall. Håll tummarna för att det blir så...


Kram P
Ps. Tack för era kommentarer, de värmer ska ni veta. Känns som om man har sin alldeles egna hejarklack!
Skål !

Nu väntar vi...


På att de ska bli färdiga så vi kan gå ner och skåla i fuskbubbel ;-)

G(N)jutning

Båda två sov nog lite oroligt inatt - grunden skulle ju gjutas idag!
06.10 skramlade Tony in med lastbilen för att förbereda mottagandet av den första betongbilen som skulle komma vid sju-tiden.
Efter att ha käkat frukost gick vi ner till tomten för att vara med och se när de skulle gjuta. Allt såg riktigt bra ut. Vår kvalitetsansvarige kom också och kollade så att det mesta stämde. Han hittade lite små saker som behövde justeras lite, vilket Tony och grabbarna också ordnade. Det är verkligen en milstolpe när grunden gjuts å det blev riktigt bra.

Men, men, men man får inte vara riktigt glad :( Huset är försenat. Säljaren ringde och sa att de inte är klara med det på fabriken. Det kommer måndagen vecka 36 istället för tisdag i vecka 35. Det första var ju att kolla med Micke som ska hjälpa oss med omlastningen att han kan ställa upp även den 1:a september. Inga problem! Skönt - puhu...
En annan positiv effekt med att det blir lite försenat är ju att Petronella också kan vara med när huset kommer. Hon skulle annars ha jobbat natten innan huset skulle komma.

Här är lite bilder från dagens arbete...




































/Det var Örjan som skrev

2008-08-19

Filmtips och upp med tuppen imorgon...

Har ni sett The Holiday?


Om inte så se den...egentligen lite för smörig och tillrättalagd för min smak. MEN...man mår bra av den och det lilla huset som en av brudarna bor i är sååå himla underbart så man bara dööör.........


Jag har en förkärlek för The english cottage, det är bara att erkänna...

Så se filmen om inte för något annat så bara för det lilla underbara husets skull :o)


Imorgon är det upp med tuppen för att vara på plats när betongbilarna kommer. Spännande värre men hårt för en nattuggla som mej. Jösses...jag kan inte ens komma ihåg när jag var tvungen att gå upp så tidigt sist...Alltså det händer att jag är vaken vid den tiden ibland ändå....men det är nästan bara när jag jobbat natt ;o)


Här följer lite mörka bilder på grunden som nu nästan är klar för gjutning. Vi var nere och tittade vid 21, då höll Tony fortfarande på....han fick lite kaffe iallafall...hoppas han slipper hålla på hela natten....



Kram P